Heb je last van hoogtevrees? Hieronder lees je de top 10 van hoogste achtbanen in de benelux. Zo kun je je nog beter voorbereiden op je reis naar een pretpark in Nederland, België of Luxemburg. Hoe hoger, hoe beter! Toch? De lijst is opgesteld aan de hand van de roller coaster database, waarin meer dan 8000 achtbanen wereldwijd zijn opgenomen.

10. Robin Hood (Walibi Holland)

Hoogte: 32 meter

De Robin Hood is een houten achtbaan in het pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen. De Robin Hood is ontworpen door Stand Company en werd gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma. De achtbaan is in gebruik sinds 2000 en is in staat om per uur 815 bezoekers te verwerken. Er zijn 2 treintjes, met beide 4 karretjes. Er kunnen 24 bezoekers in 1 treintje. Zodra je een rit maakt, dan zit je zo’n tweeënhalve minuut in de trein die raast over een lengte van ruim een kilometer.

9. Lost Gravity (Walibi Holland)

Hoogte: 32 meter

Het thema van deze achtbaan is erg uniek. Het verhaal luidt dat er een meteoriet is ingeslagen op de aarde, met als gevolg dat de zwaartekracht is verdwenen. Er staan auto’s op de zijkant en ondersteboven, bomen groeien verkeerd en er is een omgekeerde helikopter. De rit heeft ook met het thema te maken, omdat je in de rit ook verschillende G-Krachten voelt die je gewichtloosheid geven. 

Om een nog groter gevoel van gewichtloosheid te veroorzaken is speciaal voor Walibi Holland een element genaamd “Banked Top Hat” ontworpen. Hierin worden bezoekers snel en verticaal naar een hoogte van 30 meter gebracht om bijzondere G-krachten te voelen.

8. Vampire (Walibi Belgium)

Hoogte: 33,3 meter

De Vampire werd in 1999 gebouwd en is 689 meter lang. Er zijn 2 treinen met 10 wagens van 2 personen, in totaal dus 20 personen per trein. Deze achtbaan is het standaardmodel van het type Suspended Looping Coaster, een omgekeerde achtbaanmodel van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De Vampire is iets anders dan het prototype Condor in Walibi Holland om het comfort voor de berijders te verhogen. De laatste heuvels hebben een zijwaartse slingering gekregen om een harde ruk naar de zijkant te voorkomen.

7. Anubis: The Ride (Plopsaland, de Panne, België)

Hoogte: 34 meter
Kosten: 6 miljoen euro

De achtbaan is in 2009 gebouwd. Als de bezoeker binnentreedt, moet hij enkele smalle gangetjes volgen, tot hij aan het standbeeld van Graaf Rohan komt. Dit is het standbeeld dat gebruikt werd in de film Anubis en het Pad der 7 Zonden. In 2 seconden tijd wordt een snelheid van 90 km/h behaald, wat maakt dat de rit ongeveer 48 seconden duurt. Er zijn drie wagentjes, waar telkens 6 mensen in kunnen. De wagentjes zijn trapsgewijs opgebouwd, zodat elke passagier het gevoel heeft vooraan te zitten.

6. Boomerang (Bellewaerde, België)

Hoogte: 35,5 meter

Met ruim 75 kilometer per uur raas je door de nummer 6 uit de top 10! Het is een standaardontwerp, maar Bellewaerde had met deze attractie een wereldprimeur. De eerste Boomerang, die in Mexico gebouwd werd, had technische storingen waardoor de opening werd uitgesteld.

5. Speed of sound (Walibi Holland)

Hoogte: 35,5 meter

Dubbele pret met deze achtbaan. Na het bereiken van het einde van de baan wordt het traject in omgekeerde richting afgelegd, maar dan achteruitrijdend. In 2000 werd de achtbaan geopend in het toenmalige Six Flags Holland onder de naam La Via Volta in de kleuren blauw, oranje en geel. In 2007 werd de achtbaan gesloten. Op 30 januari 2010 maakte Walibi Holland bekend dat de achtbaan in 2011 zou worden heropend. Op 6 april 2011 was het zover en werd de achtbaan na een renovatie heropend onder de naam Speed of Sound.

4. Cobra (Walibi Belgium)

Hoogte: 35,5 meter

Ook in de nummer 4 uit de top 10 ga je vooruit en achteruit over de baan. Met maar liefst 6 keer over de kop raast de trein met 7 wagens heen en weer. In de trein zijn 7 karretjes met 2 rijen van 2 personen, in totaal 28 personen. De lengte van de baan is 285 meter.

3. Psyké Underground (Walibi Belgium)

Hoogte: 42 meter

In Psyké Underground zijn bezoekers te gast in Fabulous, een kleurrijke stad op de planeet Shimmeria uit The Music Battle. Ze worden door Vita Drakovitz uitgenodigd om een begeleide wandeling door de stad te doen, waar ze onder andere een hotel, een loket om tickets te kopen, en dergelijke vinden. Dan nemen bezoekers plaats in een trein en worden met een snelheid van 85 kilometer per uur gelanceerd in een grote, donkere ruimte met enkele lichteffecten.

2. Pulsar (Walibi Belgium)

Hoogte: 45 meter

De achtbaantrein wordt drie maal gelanceerd, waarvan twee maal achterwaarts (waarna deze voorwaarts terugrolt) en één maal voorwaarts. De lanceringen worden steeds hoger. Op het einde maakt de trein bij het voorwaarts terugrollen een splash, bij de eerste keer voorwaarts en het achterwaarts rollen niet doordat het waterpeil in de “bak” rondom de attractie geregeld kan worden. Er wordt gebruik gemaakt van twee treinen om toch een redelijke capaciteit te kunnen aanhouden.

1. Goliath (Walibi Holland)

Hoogte: 46,8 meter

De winaar van deze top 10 met hoogste achtbanen in de benelux is te vinden in Nederland. De Goliath werd gebouwd in 2002. De achtbaan is nog steeds de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. De Goliath is 46,8 meter hoog en heeft een drop van 46 meter. Naast hoog haalt de trein op de baan van 1214 meter ook een snelheid van 106km/u.