Het aantal festivals in Nederland blijft in rap tempo toenemen, een ontwikkeling die goed aansluit op de groeiende vraag van Nederlanders naar ervaringen in plaats van de consumptie van goederen. Inmiddels trekken de circa 840 festivals van ons land 23,3 miljoen bezoekers. (bron)

In deze top 10 lijst zie je de top 10 van grootste festivals van Nederland, oplopend van de kleinste naar de grootste. Het gaat dan niet alleen om betaalde festivals, want enkele kun je ook gewoon gratis bezoeken. Kijk hieronder welke festivals die niet in Amsterdam plaatsvinden toch een plek in de lijst hebben verdiend.

10. Pinkpop, Landgraaf

Pinkpop is een jaarlijks, driedaags popfestival in Landgraaf, dat sinds 1970 normaal gesproken in het weekeinde van Pinksteren plaatsvindt.

Aantal bezoekers: 194.000

9. Zwarte Cross

Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld.

Aantal bezoekers: 220.000

8. International documentary film festival Amsterdam (IDFFA)

Het festival voor de creatieve documentaire.

Aantal bezoekers: 255.000

IDFA Amsterdam in Theater Carré

7. International film festival Rotterdam

Aantal bezoekers: 302.000

6. Amsterdam Dance Event (ADE)

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is een muziekconferentie gericht op dance die sinds 1995 jaarlijks in Amsterdam gehouden wordt. Met zo’n 365.000 bezoekers is het een van de grootste evenementen van de stad en tevens de grootste conferentie voor elektronische muziek ter wereld.

Aantal bezoekers: 365.000

5. Uitmarkt Amsterdam

Theatergezelschappen, orkesten, ensembles, theaters, cabaretiers, impresariaten, musea, jazz-, wereldmuziek- en popartiesten presenteren zichzelf met nieuwe programma’s en tentoonstellingen op de podia en informatiemarkt.

Aantal bezoekers: 500.000

Uitmarkt Amsterdam

4. Amsterdam Gay Pride

Hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride is de Canal Parade, een bonte stoet van boten die op de eerste zaterdag van augustus door de grachten vaart, gewoonlijk vanaf het Westerdok via de Prinsengracht, Amstel, Zwanenburgwal en Oudeschans naar het Oosterdok.

Aantal bezoekers: 600.000

3. Amsterdam light festival

Het festival kenmerkt zich door de vele lichtwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland, die in het openbaar zijn opgesteld. De werken bevinden zich langs een vaarroute met de naam Water Colors en een wandelroute met de naam Illuminade. De kunstwerken worden specifiek voor het Amsterdam Light Festival gemaakt.

Aantal bezoekers: 730.000

2. Glow Eindhoven

Het festival is een openluchttentoonstelling waarbij kenmerkende gebouwen en locaties met kunstlicht worden belicht. Tijdens het eerste festival waren in de stad en op de oevers van de Dommel kunstwerken te zien.

Aantal bezoekers: 730.000

1. Vierdaagsefeesten, Nijmegen

Tijdens dit evenement treden er in de gehele binnenstad van Nijmegen diverse artiesten op, in zeer uiteenlopende muziekstijlen. Jaarlijks trekken de Nijmeegse Vierdaagsefeesten meer dan 1,5 miljoen bezoekers.

Aantal bezoekers: 1.500.000

Vierdaagsefeesten Nijmegen