Republiek der Maldiven

Ben je een reiziger en vind je het leuk om de mooiste plekken op aarde te bezoeken? Wij hebben een lijst gemaakt van de meest bijzondere plaatsen op aarde, die je gezien moet hebben voor je sterft. Van woestijnen tot moerassen en smeltende gletsjers. Hieronder ga je de 10 mooiste plekken ontdekken. Sta er ook eens bij stil dat deze plekken door de klimaatsverandering ook veranderen. Zo stijgt het zeewater, is er lucht vervuiling en grootschalige ontbossing. Geniet er dus van zo lang het kan! Lees snel verder en ontdek 10 tips voor de mooiste plekken die je moet bezoeken op aarde, voordat ze verdwijnen.

10. Republiek der Maldiven

De Republiek der Maldiven is een eilandengroep in de indische oceaan. Dit is één van de laagste landen ter wereld, want het land komt maar zo’n 1,5 meter boven zeepeil uit. Het land bestaat uit koraal en kleine eilanden, verspreid over zo’n 90.000 vierkante kilometer, terwijl het werkelijke oppervlak van de Republiek der Maldiven nog geen 300 vierkante kilometer beslaat. Deze bestemming is dus de perfecte plaats voor duiken, surfen en zwemmen. Er is namelijk meer water dan land en het klimaat is het hele jaar gunstig. Met deze snelheid van klimaatverandering zou deze reis over 100 jaar misschien niet meer mogelijk zijn. 

9. Îles-de-la-Madeleine, Québec

Deze idyllische plek in de golf van sint Larence heeft witte zandstranden en kliffen die langzaam aan eroderen. Door de sterke winden is dit een perfecte plaats om te surfen, maar de wind heeft een grote impact op de natuur. De Canadese overheid heeft onlangs bekend gemaakt dat er door de hoge hoeveelheid van stormen en ijs in de winter steeds sneller erosie plaatsvindt. De archipelago’s kustlijn verdwijnt met 110 cm per jaar in de breedte en 90 cm per jaar in hoogte.

8. De steppe van Mongolië

Mongolië is bekend van zijn graslanden die zijn omgeven door bergen en woestijnen. Er wonen weinig mensen, men zegt zelfs dat dit het meest dunbevolkste land ter wereld is. De legendarische steppe van Genghis en de Kublai Khan zullen niet lang meer rustig blijven. In deze gebieden worden steeds meer mineralen gevonden, waardoor de oudewetste nomadische leefwijze bedreigd wordt.  Hoewel de economie sinds 2011 groeit met zo’n 20% per jaar, zal dit drastische gevolgen hebben tot eind 2030. De open vlaktes zullen dus verdwijnen in Mongolië. 

Parc national de la Salonga. Photo by Radio Okapi

7. Het Congo waterbassin

Op nummer 7 van de mooiste plaatsen om te bezoeken voor ze verdwijnen staat het 2e grootste tropische regenwoud ter wereld. Het Congo waterbassin produceert nu nog zo’n 40% van de zuurstof ter wereld, maar is ook leverancier voor grote hoeveelheden voedsel, mineralen en medicijnen. Het is meer dan 3.000.000 vierkante kilometer groot en beslaat meer dan 6 landen. Toch zal volgens een rapport van de verenigde naties het unieke planten- en dierenleven verloren gaan voor 2040. Ieder jaar gaat veel grond verloren door veehouderij en akkers, illegale houtkap en guerilla oorlog.

6. De Karnali rivier in Nepal

De Karnali rivier in Nepal is de langste en wildste rivier die vanuit Tibet ontspringt en via de Himalaya’s naar India stroomt. Het is een prima bestemming voor fans van rafting. De rivier heeft een goede waterkwaliteit, maar door de grote hoeveelheid water is het nog interessanter om met de rivier stroom op te gaan wekken. De Nepalese overheid zoekt investeerders voor een groot stuwmeer met dam. 

5. De Galápagos eilanden

Op nummer 5 staan de Galápagos eilanden, omdat dit een vulkanische eilandengroep is. Hier zijn veel soorten dieren te vinden, zoals schilpadden. Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 toeristen de eilandengroep, waardoor de infrastructuur en natuur in het geding komen. De jaarlijkste 12% stijging van toerisme is te hoog en zullen uiteindelijk de ondergang vormen. 

4. De Amazone

Diep in de jungle van de Amazone woont een geïsoleerde samenleving, de Huaorani. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, die sinds de 20e eeuw langzaam in contact komen met de buitenwereld. Ze leven nu nog op de wijze waarop ze dit altijd deden, maar worden bedreigd door de olie in de regio. Door de stedelijke ontwikkeling zullen zowel de samenleving van de Huaorani als de fauna verloren gaan. 

Glacier National Park

3. Montana’s gletsjers

In Montana ligt Montana’s Glacier National Park, met zo’n 150 gletsjers in 1850. Inmiddels zijn er nog zo’n 25 gletsjers over, als gevolg van opwarming van de aarde. In de voorspellingen spreek met over het verdwijnen van de laatste gletsjer in 2030-2040. Als de gletsjers verdwijnen, dan zal het ecosysteem aangetast worden. Er is dan namelijk veel minder koud water, waardoor diersoorten zullen uitsterven.

2. De Athabasca gletsjer, Canada

Alberta’s Athabasca gletsjer is de meest bezochte gletsjer in Noord-Amerika. Hij ligt goed bereikbaar langs highway 93. De gletsjer smelt al zo’n 125 jaar op een rij en heeft nog maar de helft van de oorspronkelijke omvang. 

1. De dode zee

De mooiste plaats die je nu nog kunt bezoeken, maar als je niet snel bent niet meer, is de dode zee. Met het zoute water is dit een soort natuurlijk gezondheidscentrum. Volgens de legende heeft zelfs de godin Cleopatra hier gebadderd. De dode zee bevat zoveel mineralen dat je er kunt drijven, maar het vormt ook een medicijn tegen bijvoorbeeld psoriasis en osteoarthritis. In de laatste 40 jaar is de dode zee zo’n 30% gekrompen, door de verstedelijking. In nabijgelegen landen wordt steeds meer water uit de Jordan rivier onttrokken. In dit tempo zal de dode zee over 50 jaar niet meer bestaan.